Stemproblemen
Als men in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Er kan een gevoel ontstaan van een slijmpropje of kriebel in de keel dat niet weggeslikt kan worden. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en is dan vaak geïrriteerd.
Iedereen kan deze keelklachten krijgen, bijvoorbeeld na een feest of tijdens een verkoudheid. Als keelpijn na intensief stemgebruik echter regelmatig blijft voorkomen, kunnen er stemproblemen ontstaan. De stem wordt hees of schor, valt weg en kan niet meer zo gebruikt worden als dat men wil. Vaak ontstaat dit omdat er geen goede verhouding is tussen stembelasting en stemrust; de stem heeft onvoldoende tijd om te herstellen. Naast mensen met een spreekberoep kunnen ook bijvoorbeeld studenten en zangers last krijgen van stemproblemen.
De logopedist
De logopedist doet stemonderzoek, bespreekt de diagnose en stelt vervolgens in overleg met de cliënt een behandelplan op. In de behandeling wordt er gelet op een juiste lichaamshouding als voorwaarde voor een goed gebruik van de stem. Er zal gewerkt worden aan de ademhaling (adembeweging en ademritme) en aan een ontspannen manier van stemgeven.
De logopedist beschikt hierbij over verschillende technieken en oefeningen. Ook wordt bekeken hoe het stemgebruik in het dagelijks leven is, om advies op maat te kunnen geven. Logopedie José de Groot is o.a. gespecialiseerd in manuele facilitatie; een techniek om hals en strottehoofd te helpen ontspannen, waardoor stemgeven vaak weer makkelijker gaat.